Dagboek voor mensen met chronische hoofdpijn.
Afgelopen november was het dan eindelijk zover! Een idee dat al lange tijd in mijn hoofd zat is omgevormd tot een e-book. In de afgelopen weken is het e-book al vele keren gedownload. En ik heb al ontzettend veel mooie, positieve reacties mogen ontvangen. Van coaches en therapeuten die het dagboek zijn gaan gebruiken en van mensen met chronische hoofdpijn die het dagboek hebben bijgehouden! Zonder uitzondering waren de geluiden positief.
Het idee voor dit dagboek ontstond toen ik me jaren geleden verdiepte in hoofdpijn. Ik wilde mij hierin specialiseren, niet alleen omdat ik zelf veel hoofdpijn heb gehad maar ook omdat ik de klacht hoofdpijn erg vaak tegenkwam bij mijn cliënten.
Chronische hoofdpijn
Hoofdpijn is iets ingewikkelds. De oorzaak is eigenlijk nooit uitsluitend biologisch.
In verreweg de meeste gevallen is het een combinatie van biologische, psychologische en sociale factoren die er voor zorgen dat iemand hoofdpijn heeft. Het wordt nog ingewikkelder wanneer de hoofdpijn chronisch is geworden.
Gek genoeg gaan veel mensen met hoofdpijn niet eens naar de dokter.
Ze slikken op eigen initiatief (veel) pijnstillers en denken dat de hoofdpijn er gewoon bij hoort. Wanneer mensen met hoofdpijn echter wel naar een dokter gaan is een van de eerste opdrachten om een hoofdpijndagboek bij te houden. Dit kan belangrijke informatie opleveren om de diagnose te kunnen stellen, maar ook om bij te houden of de therapie of medicatie die je krijgt effectief is of niet. Vanaf dat moment houden veel hoofdpijnpatiënten, maanden of soms jarenlang, een dagboek bij. Een dagboek gericht op de pijn, de locatie, de sterkte en de duur van de pijn, het verloop van de hoofdpijn en de bijverschijnselen zoals visusklachten, braken, misselijkheid, gevoeligheid voor licht of geluid.
En dit elke dag weer. Soms dus jaren achter elkaar.
Ik begrijp echt het nut wel van het dagboek, maar ik ben inmiddels ook veel mensen tegengekomen bij wie het bijhouden van dit hoofdpijndagboek een heel negatieve kant kreeg.
Effect van een dagboek
Als je het mij vraagt wordt er te weinig stilgestaan bij deze keerzijde van het hoofdpijndagboek. Ik ben van mening dat er in elk geval kritisch moet worden gekeken naar de noodzaak van het bijhouden van het hoofdpijndagboek. En of deze noodzaak echt opweegt tegen de nadelen ervan.
Ik denk dat het de moeite waard is om de effecten van het hoofdpijndagboek (wetenschappelijk) te onderzoeken.
In elk geval heb ik het gebruikelijke hoofdpijndagboek niet nodig voor mijn begeleiding. En cliënten in deze fase van behandeling ook niet. Sterker nog, het is echt een last. Want wanneer je gewend bent geraakt aan het dagelijks bijhouden van een dagboek dan geeft dat ook steun en houvast. Je leert en weet dus waar je goed op moet letten, waar je alert op moet zijn, welke signalen je moet onthouden en noteren. Je kunt echter niet tegelijkertijd en net zo gefocust zijn op de andere dingen van het leven.
Een nieuwe focus
Daarom heb ik een ander dagboek ontwikkeld. Speciaal voor mensen met chronische hoofdpijn.
“Wat zie ik over het hoofd?” geeft jou op een andere, nieuwe wijze steun en houvast.
Het is een dagboek dat je helpt inzien welke focus wel en welke niet helpt bij chronische hoofdpijn. Je leert de aandacht te verleggen. Weg van de hoofdpijn, naar zaken waar je wel blij van wordt. Waar je weer energie van krijgt.
Ik daag je uit om dit dagboek een week lang bij te houden.
Klik hier om het e-book te kunnen downloaden.