Wat is het verband tussen depressie en hoofdpijn?
Depressie of hoofdpijn, wat was er eerder?
Een psychische oorzaak voor hoofdpijn is nooit aangetoond. Maar chronische hoofdpijn gaat wel heel vaak samen met depressieve gevoelens. Dat depressie en hoofdpijn regelmatig samen optrekken lijkt op het eerste gezicht ook geen wonder. Hoofdpijn is zo’n vervelende en beperkende aandoening, je kunt er makkelijk depressieve gevoelens van krijgen.
Toch weten we niet wat er het eerst was. Is de depressie het gevolg van de hoofdpijn of wordt de hoofdpijn door de depressie veroorzaakt?
Of is er nog een ander verband? Wat we inmiddels wel al weten is dat je een genetische aanleg kunt hebben voor depressie en hoofdpijn (migraine).
Is het ‘normale somberheid’ of een depressie?
Iedereen voelt zich wel eens een beetje somber of heeft een keer niet zo veel zin om iets te ondernemen. Dit soort gevoelens zijn heel normaal en gaan in de meeste gevallen vanzelf weer over.
Anders is dit wanneer de onderliggende oorzaak van de sombere gevoelens een depressie is. In dit geval kunnen de sombere stemming en het verlies van interesse en plezier steeds erger worden en kunnen de gevoelens langdurig aanhouden. De scheidingslijn tussen ‘normale somberheid’ en een depressie is soms lastig te bepalen.
Een nadeel hiervan is dat mensen geneigd kunnen zijn te wachten tot de somberheid vanzelf overgaat of tot deze klachten toenemen. Wie de klachten vroegtijdig herkent en in een vroeg stadium hulp zoekt, verhoogt de effectiviteit van de behandeling en voorkomt dat de depressie onnodig lang duurt.
Als hulpmiddel om depressie in een vroeg stadium te herkennen, volgt hier een korte bespreking van signalen die een voorteken kunnen zijn van het ontwikkelen van een depressie. Let wel: de aanwezigheid van één signaal of combinaties van meerdere is niet voldoende om te spreken van een depressie. Het kan ook binnen de grenzen van het normale vallen.
Zie het daarom vooral als waarschuwing. Ook is het bedoeld om de alertheid dat de kans op depressie bestaat te vergroten. Bij een depressie geldt als regel dat hier pas van wordt gesproken als gedurende twee volle weken bepaalde symptomen meer wél dan niet aanwezig zijn.
Wat zijn de depressieve verschijnselen die je, naast de hoofdpijn, kunt ervaren?
- sombere stemming, vaak gekenmerkt door het gevoel waardeloos, overbodig, of een last voor anderen te zijn. Een gevoel van verdriet of leegte. (hoe kun je leren zin geven aan het leven)
- vervlakking van emoties, niks meer voelen. Niet meer in staat zijn te genieten van dingen die je eerst wel plezierig vond.
- geen zin hebben om te eten of juist heel veel eten. Gewichtsverandering kan een signaal zijn (zowel afvallen als dikker worden)
- slecht slapen, of juist heel veel slapen.
- vertraagd bewegingstempo of juist rusteloze prikkelbaarheid
- schuldgevoelens, bijvoorbeeld over de eigen depressieve gevoelens of gedachten
- vermoeidheid en futloosheid. Elke activiteit kost enorm veel moeite. (Lees wat je kunt doen tegen chronische vermoeidheid)
- concentratieproblemen, vergeetachtigheid en moeilijk besluiten kunnen nemen
- terugkerende gedachten over de dood of zelfdoding
- angst, stress en piekeren (Leer met deze training te stoppen met piekeren)
Herken jij dit?
Heb jij regelmatig last van depressieve gevoelens, al dan niet in combinatie met hoofdpijn, bespreek dit dan met je huisarts. Blijf er in elk geval niet alleen mee rondlopen. Dit zijn serieuze klachten die serieuze en professionele aandacht nodig hebben.
Wat kan ik voor je doen? Er zijn verschillende mogelijkheden om met jouw hulpvraag aan de slag te gaan.
Wil jij weer volop genieten van het leven?
Kies dan voor de complete individuele training Minder Hoofdpijn, meer plezier
Je kunt ook bij mij terecht voor het re-integratieplan “Werkfit maken” van het UWV. Graag bij aanmelding aangeven dat je interesse hebt in dit traject. lees hier meer over het Werkfit traject UWV.
Wil je meer informatie over wat ik voor je kan betekenen? Wacht niet langer, neem contact met me op!
In het Leids Universitair Medisch Centrum wordt oa onderzoek gedaan naar depressie en hoofdpijn: klik hier en lees verder een mediabericht over migraine en over hoofdpijn-onderzoek in het LUMC