Hoofdpijn bij kinderen
Hoofdpijn bij kinderen komt relatief veel voor. In Nederland hebben 250.000 kinderen onder de 16 jaar last van migraine. Daarnaast komt er veel spanningshoofdpijn voor onder de jeugd. Precieze aantallen zijn hiervan niet bekend omdat zij in veel gevallen niet bij de huisarts of specialist komen.
Hoofdpijn bij kinderen is heel vervelend en werkt belemmerend voor hun ontwikkeling. Hoofdpijn zorgt er voor dat kinderen niet volledig mee kunnen doen op school of met vriendjes. Vaak lijden kinderen onnodig omdat zij niet altijd duidelijk kunnen aangeven wat precies de klachten zijn. Het is dan ook moeilijk om de juiste diagnose te stellen en op de juiste manier te (be)handelen. Zo kan een kind met spanningshoofdpijn aangeven dat het buikpijn heeft. Of het kind zegt helemaal niets maar is overduidelijk niet fit.
Daarnaast bestaan er ook bepaalde varianten van migraine die alleen (of eerst alleen) buikpijn, misselijkheid of draaiduizeligheid veroorzaken.
Wat kun je doen om hoofdpijn bij kinderen te voorkomen
Bekijk samen of er oorzaken zijn die je kunt wegnemen zodat het kind minder snel hoofdpijn zal krijgen. Je kunt hierbij denken aan het weglaten van voedingsmiddelen die de hoofdpijn lijken uit te lokken zoals cafeïnehoudende drankjes. Misschien heeft het kind een bril nodig of kijkt het vele uren naar een beeldscherm waardoor de hoofdpijn wordt uitgelokt. Er kan ook sprake zijn van onvoldoende ontspanning, te weinig frisse lucht of een onregelmatig slaappatroon. Soms helpen eenvoudige leefregels de hoofdpijn te verminderen.
Wat kun je doen bij een kind met hoofdpijn
Het liefst geef je een kind geen medicijnen. Onderzoek eerst of er een andere oplossing is. Misschien helpt het wanneer het kind even rustig op de bank gaat liggen of op bed gaat slapen. Wellicht kan een ontspannende activiteit verlichting bieden zoals een verhaaltje voorlezen of het doen van ademhalingsoefeningen.
In ernstigere gevallen kan een eenvoudige pijnstiller en eventuele medicatie tegen misselijkheid toch wenselijk zijn. Zorg er altijd voor dat je de juiste dosering geeft. Bij twijfel raadpleeg je natuurlijk altijd een arts.