Hoofdpijn.
Genoeg water drinken is goed voor onze gezondheid, maar we kunnen ook een teveel aan water binnenkrijgen. We spreken dan van watervergiftiging, ook wel waterintoxicatie of hyponatriëmie genoemd. Als je te veel water in korte tijd drinkt, dan kunnen de nieren het niet meer bijhouden. De nieren hebben als functie om urine aan te maken, zodat de waterhuishouding in het lichaam op orde blijft. Er kan dus maar een beperkte hoeveelheid urine worden aangemaakt. Krijg je meer water binnen dan de nieren kunnen verwerken, dan gaat het water vanuit het bloed het lichaam in, wat leidt tot zwellingen als gevolg van osmose. Met name bij de hersenen kan dat tot gevaarlijke situaties leiden, omdat de schedel geen ruimte geeft voor het optreden van zwellingen. Hoofdpijn kan dan een eerste teken zijn. Slapte, verwardheid, coma en zelfs de dood kan er op volgen.
Om watervergiftiging te kunnen oplopen, moet je erg veel water drinken in korte tijd. Marathonlopers vormen daarom een risicogroep. Om het vochtverlies tijdens het hardlopen te compenseren, drinken zij veel water. Soms te veel, wat kan leiden tot watervergiftiging. Het gaat daarbij met name om lopers die relatief langzaam lopen. Zij doen langer over het afleggen van de afstand en nemen als gevolg daarvan vaak ook meer water in. Niet omdat zij dorst hebben maar omdat zij steeds gewezen worden op het belang van veel water drinken voor, tijdens en na de wedstrijd.
Een andere risicogroep is de groep mensen die op dieet is. Vaak wordt er gesteld dat je onbeperkt water kunt (moet) drinken.
Veel water drinken zou volgens vele bronnen heel gezond zijn. En het houdt ook nog eens je hongergevoel tegen. Opnieuw een advies om je lichamelijke signalen te negeren.
Een andere specifieke risicogroep, is de groep mensen die XTC gebruikt. Een bekende bijwerking van deze drug is dat er veel geplast moet worden, waardoor veel drinken wordt aangewakkerd. Een watervergiftiging ligt ook dan ook op de loer.
Heb ik een watervergiftiging?
Wanneer je fysieke klachten hebt zoals hoofdpijn, verwardheid of misselijkheid, dan kan dit wijzen op een watervergiftiging. Maar het kan ook door uitdroging komen. De symptomen van uitdroging en watervergiftiging lijken nl erg op elkaar. Hoe weet je nu of het om een watervergiftiging gaat? Dit kan onder meer op de weegschaal tot uitdrukking komen. Wanneer je bijvoorbeeld na een zware inspanning toch meer weegt dan vóór de inspanning, kan dat erop wijzen dat je vocht vasthoudt, dat je hebt overgecompenseerd door het drinken van te veel water. Het is dus belangrijk om zekerheid hierover te krijgen, want extra drinken is natuurlijk funest als je wel met watervergiftiging te maken hebt.
Wat te doen om watervergiftiging te voorkomen of op te lossen? In het eerste geval is de mate van dorst een goede indicator voor de hoeveelheid water die je moet drinken. Heb je het vermoeden van een watervergiftiging, neem dan een sterke bouillon. Het zout zorgt ervoor dat het water kan worden opgenomen en dat de symptomen verdwijnen.
Bij twijfel of ernstige verschijnselen natuurlijk altijd een arts waarschuwen! Wil je meer weten? Neem contact op met AANDACHT voor hoofdpijn Zwolle.
Luister vooral goed naar je lichaam. Fijne zomer toegewenst!