Migraine en goed werkgeverschap.
In Nederland krijgt ruim 30% van de vrouwen en zo’n 15% van de mannen ooit in hun leven migraine. Het treft vooral de beroepsbevolking: mensen tussen 15 en 55 jaar. Daarom is het belangrijk dat uw organisatie beleid ontwikkelt voor werknemers met migraine.
Migraine
Migraine is een hersenaandoening waarbij hoofdpijnaanvallen gepaard kunnen gaan met misselijkheid, braken, overgevoeligheid voor licht of geluid, of uitvalsverschijnselen.
Vormen
Er zijn verschillende vormen van migraine bekend, met of zonder aura. Veel vrouwen met migraine hebben rondom de menstruatie een aanval. Als de aanval uitsluitend met de menstruatiecyclus samenvalt, wordt dit ook wel menstruele of hormonale migraine genoemd.
De ernst, duur en frequentie van migraineaanvallen verschillen zeer sterk per persoon.
Symptomen
Het belangrijkste kenmerk van migraine is dat het in aanvallen voorkomt, die (onbehandeld) een paar uren tot enkele dagen kunnen duren. De kenmerken van een aanval zijn in vier fasen te verdelen:
1.Waarschuwingsfase: sommige mensen worden kort tevoren gewaarschuwd voor een migraineaanval. Een waarschuwingsteken kan zijn:
- Stemmingsveranderingen
- Overgevoeligheid voor prikkels (lawaai, licht, geuren)
- Verstoorde slaap of geeuwen
- Een hongergevoel of flinke trek in bepaalde voedingsmiddelen
2. Aurafase: deze fase, die 5 tot 60 min duurt, komt niet bij iedereen met migraine voor. Auraverschijnselen komen meestal langzaam op gang en gaan altijd volledig over. Kenmerken van deze fase zijn:
- Zien van lichtflitsen, vlekken of sterretjes
- Gezichtsvelduitval
- Tintelingen of doof gevoel van een arm, been of in het gezicht
3. Hoofdpijnfase: deze fase kenmerkt zich door heftige, meestal kloppende, hoofdpijn, Bijverschijnselen van de hoofdpijn kunnen zijn misselijkheid en/of braken en overgevoeligheid voor licht en geluid. De hoofdpijnfase duurt (onbehandeld) ongeveer 4 tot 72 uur
4. Herstelfase: na een onbehandelde migraineaanval kan een patiënt zich nog enige dagen vermoeid, licht geprikkeld, duf en minder geconcentreerd voelen
Oorzaak
Migrainepatiënten hebben een verhoogde gevoeligheid voor prikkels die een aanval van migraine kunnen uitlokken. Deze ‘prikkeldrempel’ is deels erfelijk bepaald.
De auraverschijnselen ontstaan door een golf van verhoogde hersenactiviteit. Vervolgens dooft de hersenactiviteit gedurende 30 tot 60 minuten bijna volledig uit. Deze verspreidende golfbeweging van hersenactiviteit wordt ook wel een cortical spreading depression (CSD) genoemd. Dit kan leiden tot verschillende uitvalsverschijnselen kenmerkend voor de aurafase.
Daarnaast leidt CSD waarschijnlijk ook tot een verhoogde activering van een centraal hoofdpijncentrum in de hersenen. Via een ontstekingsmechanisme laten verschillende chemische boodschappers in de hersenen de hoofdpijn toenemen.
Uitlokkers
Een migraineaanval kan worden uitgelokt door verschillende factoren. Door als migrainepatiënt deze uitlokkers, de zogeheten triggers, te leren (h)erkennen kan een aanval beter worden voorkomen.
Behandeling
Migraine is over het algemeen goed te behandelen. Daarom is hulp zoeken bij migraine altijd aan te raden. Geneesmiddelen uit de groep van triptanen worden vaak voorgeschreven voor gebruik bij het begin van een aanval om die af te kappen. Welke triptaan het beste werkt is voor iedere patiënt verschillend. Daarnaast bestaan er medicijnen die (dagelijks) preventief kunnen worden ingenomen. Het is per persoon verschillend welk middel het meest geschikt is. Ook is het belangrijk om anders met de hoofdpijn te leren omgaan. Veel mensen voelen zich schuldig wanneer zij weer een migraineaanval hebben en hierdoor hun taken niet kunnen uitvoeren en verplichtingen niet kunnen nakomen. Dit schuldgevoel kan weer als een trigger werken, evenals het voortdurend zoeken naar de oorzaak van de migraineaanval.
Gevolgen
Bij veel mensen met migraine leidt een aanval tot ernstige beperkingen in het functioneren. Het terugkerende karakter, de invloed op het dagelijks leven van patiënten én het stigma van ‘een hoofdpijntje’ bemoeilijken vaak de relatie met bijvoorbeeld collega’s. Daarom is het van belang hier aandacht voor te hebben en er deskundige hulp bij te zoeken.
Goed werkgeverschap
Als werkgever kunt u het verschil maken voor een medewerker met migraine. Daarom is het belangrijk dat u erkent dat goed werkgeverschap het beste medicijn is tegen migraine. En dat het altijd maatwerk moet zijn.
Migraine en goed werkgeverschap kan inhouden dat
- de werkomgeving optimaal is (denk aan de werkplek, beeldschermen, ventilatie, lawaai etc)
- stigmatisering wordt voorkomen (oa door educatie van en openheid tussen betrokken teamleden)
- de werkomstandigheden goed zijn (bijvoorbeeld aangepaste taken, inspraak van de medewerker)
- er een actief beleid wordt gevoerd om duurzame inzetbaarheid te stimuleren (door bijvoorbeeld stressmanagement)
- een goede werk-privé balans mogelijk is
- er scholing en begeleiding is voor de medewerker om, ondanks de migraine, optimaal en duurzaam te kunnen functioneren
Arbowet
Daarnaast is er nog een reden om nu beleid te ontwikkelen voor medewerkers met migraine. Per 1 juli 2017 zal er namelijk een belangrijke wetswijziging van kracht worden. In het kort komt het er op neer dat er meer en betere preventieve maatregelen moeten worden getroffen door de werkgever. Hierdoor kan optimaal werken worden bevorderd en het beleid moet gericht zijn op gezondheid en preventie in plaats van op ziekte. Zie hier de wetswijziging.
Migraine XXL
De dienstverlening ‘Migraine XXL’ is speciaal ontworpen voor werkgevers die migraine en goed werkgeverschap hoog in het vaandel hebben, namelijk door de medewerker met migraine de meest optimale werkomstandigheden te bieden.
Het resultaat is een zeer betrokken medewerker, die loyaal is aan uw bedrijf door de waardevolle scholing en training. Hierdoor is de medewerker, ondanks de migraine, beter in staat om goed voor zichzelf te zorgen, de balans te bewaken en een goede werknemer te zijn.
Het traject duurt 9 maanden. Niet alleen de medewerker wordt gedurende deze periode intensief begeleid maar ook het team of u als werkgever en andere betrokkenen kunnen begeleiding ontvangen. U kunt dan denken aan educatie, een 3-gesprek, begeleiding van teamoverleg, werkplekanalyse etc.
Meer weten?
Neem contact op voor meer informatie over migraine en goed werkgeverschap. Laat je zo snel mogelijk informeren over de mogelijkheden!