Migraine en ontspanning.
Mensen die gevoelig zijn voor hoofdpijn weten dat stress de hoofdpijn kan uitlokken. Maar ook ontspanning kan hoofdpijn opleveren!
Wil jij leren beter met je hoofdpijn om te gaan? Kies dan nu voor onze begeleiding.
Of kies voor de complete training “Minder hoofdpijn, meer plezier”
In de afgelopen jaren zijn er meerdere onderzoeken gedaan naar de oorzaken van migraine. Een daarvan was in 2014 door de Yeshiva University in New York.
De onderzoekers lieten proefpersonen drie maanden lang een dagboek bijhouden. De deelnemers noteerden of ze een migraineaanval gehad hadden en of er sprake was van bekende triggers, zoals het aantal uren dat ze geslapen hadden, geconsumeerde voedingsmiddelen en dranken en hun menstruatiecyclus. Ook gaven ze aan hoe gestrest ze waren en of ze zich vrolijk, verdrietig, ontspannen, nerveus, levendig of verveeld voelden. Lees hier meer over het onderzoek.
Vaker migraine
De ontspanning die volgde op stress, bleek een nog belangrijkere trigger voor migraineaanvallen dan stress zelf. Deelnemers die na een gestreste dag een minder stressvolle dag hadden, bleken de daaropvolgende dag meer risico te lopen op een migraineaanval. Er lijkt dus een verband te zijn tussen migraine en ontspanning.
Cortisol
“Deze studie toont een opvallend verband aan tussen een vermindering van de ervaren stress en migraine. Dit verband was het sterkst gedurende de eerste zes uur waarin een vermindering van de stress leidde tot een bijna vijf keer zo groot risico op het begin van een migraineaanval. Het hormoon cortisol, dat tijdens een periode van stress of pijn wordt aangemaakt, vermindert nu en draagt mogelijk bij aan het uitlokken van hoofdpijn tijdens ontspanning”, zegt onderzoeker Richard B. Lipton.
Rust nemen
Zo veel mogelijk de balans te bewaren en ontspannen blijven is dus heel belangrijk om een migraineaanval te voorkomen. De onderzoekers adviseren migrainepatiënten om stress niet op te laten lopen, maar om regelmatig even rust te nemen tijdens een stressvolle periode. Het is ook aan te raden om vlak voor een vakantie de werkzaamheden en de bijkomende stress af te bouwen. Bijvoorbeeld door vrije tijd in te plannen en te sporten, te wandelen of ademhalingsoefeningen te doen.
Lees hier meer over het onderzoek:
Iedereen een ontspannen vakantie toegewenst!
Wil je weten hoe ik je kan helpen, neem dan contact op.