Omgaan met chronische hoofdpijn

Omgaan met chronische hoofdpijn

We spreken van chronische hoofdpijn wanneer je op meer dag 15 dagen per maand hoofdpijn hebt. Wanneer je zo vaak hoofdpijn hebt, dan kun je niet meer volledig genieten van het leven. Je moet regelmatig een afspraak afzeggen waardoor je anderen teleurstelt, je kunt niet doen wat je zelf het liefst zou willen doen en je hebt ook het gevoel dat andere mensen je niet begrijpen. Het gevolg is dat je steeds verder geïsoleerd raakt, dat je je werk niet meer kunt doen en voortdurend bezig bent met (het voorkomen van) de hoofdpijn. Je merkt dat de hoofdpijn steeds erger wordt en inmiddels een grote rol in je leven speelt.

Daar moet snel verandering in komen! Leer beter omgaan met chronische hoofdpijn met de online training “omgaan met chronische hoofdpijn”. Meld je nu aan voor een intakegesprek en bepaal zelf of deze training iets voor jou is!

Online training en begeleiding

Lees hier meer over online begeleiding : hoe het werkt, wat de voordelen en de kosten zijn.

De online training “omgaan met chronische hoofdpijn” is voor mensen met chronische hoofdpijn welke veroorzaakt wordt door een overgevoelig centraal zenuwstelsel. Dit heet centrale sensitisatie. Desensitisatie is een onderdeel van deze training. Desensitisatie betekent dat je het zenuwstelsel minder gevoelig maakt en is dé manier om van je chronische hoofdpijn af te komen.

Heb jij langer dan 6 maanden last van hoofdpijn? Dan is het goed mogelijk dat er bij jou sprake is van centrale sensitisatie. De kans dat dit bij jou het geval is wordt groter naarmate meer kenmerken op jou van toepassing zijn:

 • De hoofdpijn is in de loop van de tijd erger geworden
 • Je (huis) arts kan geen lichamelijk ziekte of schade vinden
 • Er zijn pijnlocaties bijgekomen
 • Regelmatig treedt de hoofdpijn aan beide kanten van het hoofd op
 • Lichte inspanning doet soms al pijn
 • Je bent gevoeliger geworden voor prikkels zoals temperatuurverschillen of voor aanrakingen
 • Gewone pijnstillers helpen niet of nauwelijks
 • Wat je ook probeert, de pijn verandert er niet door
 • Je bent vaak moe
 • Je kunt niet meer de dingen doen die je altijd graag deed
 • Het is onvoorspelbaar wanneer de pijn optreedt
 • Er is meer dan 6 maanden geleden sprake geweest van schade in of aan het hoofd of van weefselschade elders in het lichaam
 • Er is sprake geweest van een ernstige bedreiging in de vorm van lichamelijk letsel of emotioneel trauma

Centrale sensitisatie

Centrale sensitisatie is een vorm van verhoogde waakzaamheid en activiteit van het centrale zenuwstelsel. Deze verhoogde waakzaamheid is een normaal verschijnsel dat zelfs heel belangrijk voor ons is om te kunnen overleven in spannende of bedreigende situaties. De waakzaamheid en activiteit van het centrale zenuwstelsel nemen gewoonlijk weer af wanneer de acute dreiging, pijn of weefselschade afneemt of herstelt.

In zo’n situatie laat het brein de zenuwcellen in het zenuwstelsel weten dat de sensitisatie niet meer nodig is.

Als echter de sensitisatie in het zenuwstelsel dan toch blijft bestaan, dat wil zeggen chronisch wordt, dan zorgt dit ervoor dat het brein niet langer representatieve informatie krijgt over wat er zich daadwerkelijk afspeelt in het weefsel. Zo kan het zijn dat de zenuwcellen doorgeven aan het brein dat het weefsel in gevaar is. Het brein reageert daarop alsof er acute weefselschade is. Het zet onbewuste processen in gang zoals het verhogen van de hartslag, versnellen van de ademhaling en het produceren van hormonen zoals adrenaline. Ook stuurt het brein gedrag aan dat er op gericht is om het weefsel (dat zogenaamd beschadigd is) te ontzien. Dit laatste is ook de reden dat de meeste mensen met chronische hoofdpijn minder zijn gaan sporten of bewegen.

Hoe centrale sensitisatie kan ontstaan is nog niet precies bekend. Onderzocht is dat er in veel gevallen wel een herkenbare bedreigende situatie of duidelijke weefselschade aan vooraf is gegaan. Maar soms dus ook niet en is het onbekend waardoor je centrale zenuwstelsel overgevoelig is geraakt.

Wanneer je last hebt van onverklaarbare chronische hoofdpijn dan is de kans groot dat je te maken hebt met centrale sensitisatie. De oplossing hiervoor ligt dan in het centrale zenuwstelsel.

Omgaan met chronische hoofdpijn, wat houdt deze training in?

Desensitisatie betekent dat je het centrale zenuwstelsel weer minder gevoelig maakt voor prikkels zodat de zenuwcellen weer in staat zijn om de juiste informatie te ontvangen en door te geven.

De online training “omgaan met chronische hoofdpijn” heeft aandacht voor de prikkelverwerking en de factoren die een rol spelen hierbij. Je analyseert, stelt een plan op, je leert en oefent.

Pijn of vermoeidheid is daarbij geen harde grens en dus geen goede reden om af te wijken van het plan. Maar ook moet je je niet laten verleiden om op een goede dag meer te gaan doen. De signalen die je brein je geeft zijn immers niet representatief voor wat er werkelijk aan de hand is.

Behandelen chronische hoofdpijn

Met deze online training kijk je niet alleen naar je hoofdpijn maar veel breder. Je zoomt als het ware weer even uit en kijkt naar het hele plaatje. Je onderzoekt je situatie, jezelf, je leven. Je krijgt veel informatie over de verschillende factoren die een rol kunnen spelen bij het ontstaan en in stand houden van centrale sensitisatie. Daarnaast krijg je inzicht in jouw persoonlijke situatie en hoe jij de gevoeligheid van jouw centrale zenuwstelsel aan kunt pakken.

Met een combinatie van theorie, opdrachten en oefeningen ga jij jouw zenuwcellen van nieuwe informatie voorzien. Je gaat ze als het ware her-programmeren.

De online training “omgaan met chronische hoofdpijn” duurt 8-10 weken, maar jouw volledige herstel kan wel langer gaan duren. Het herstel hangt van heel veel factoren af. Wanneer de huidige, overgevoelige situatie al geruime tijd bestaat, dan duurt over het algemeen het herstel ook langer.

Houd er daarom rekening mee dat je na deze 8-10 weken niet klaar bent maar wel een geweldige start hebt gemaakt waar je zelfstandig mee verder kunt. Je kunt de training gewoon volgen naast je werk, studie of andere activiteiten. Over het algemeen geven deze activiteiten juist heel veel oefensituaties.

Begin nu en ontdek hoe je beter kunt omgaan met chronische hoofdpijn.
KLIK HIER om je aan te melden voor het kennismakingsaanbod: een intakegesprek en een online opdracht.
Je ontdekt direct wat deze online training voor jou kan betekenen.