Online begeleiding

Online begeleiding  is een begeleidingsvorm die met behulp van techniek op (fysieke) afstand wordt uitgevoerd. Onder deze noemer vallen meerdere vormen van hulpverlening zoals e-coaching. e-health, e-learning, e-therapie of e-counseling.

Uit verschillende studies blijkt dat in vergelijking met reguliere begeleiding online begeleiding even succesvol en in sommige situaties zelfs meer succesvol blijkt te zijn. Belangrijkste voordelen die hierbij genoemd worden zijn de toegankelijkheid, de snelheid en de relatieve anonimiteit.
Daarnaast ervaren veel cliënten het als positief dat een online begeleidingstraject tijd- en plaatsonafhankelijk is: je kunt zelf bepalen waar en wanneer je elkaars reactie bekijkt en beantwoordt.

Aandacht, praktijk voor levenskunst is in 2010 gestart met reguliere begeleidingsvormen. Naast een face-to-face gesprek maakten schriftelijke (thuis) opdrachten onderdeel uit van de begeleiding. Toen al werd duidelijk dat het de effectiviteit van de begeleiding ten goede komt wanneer de gesprekken worden aangevuld met gerichte schrijfopdrachten, reflectieopdrachten, gedragsoefeningen en psycho-educatie.

Sinds 2018 vinden de gesprekken i.p. niet meer 'live' plaats maar online, met behulp van een telefoon- of internetverbinding. Inmiddels wordt er ook steeds vaker gekozen voor een geheel schriftelijk traject waarbij alle communicatie via e-mail en e-learning verloopt.

 

Vak apart

Een goede coach of therapeut is niet automatisch ook goed in e-coaching of e-therapie. Online begeleiding is echt een vak apart. Ik heb dit mooie vak mogen leren bij opleidingsinstituut De Baak en heb inmiddels in de praktijk mijn ervaring opgedaan. Online begeleiding kent veel voordelen en is in mijn praktijk effectief gebleken bij verschillende onderwerpen, vraagstukken en leerprocessen zoals
- re-integratie
- stressreductie
- communicatie en assertiviteit
- energiebalans
- persoonlijk leiderschap en effectiviteit
- balans werk en privé
- chronische gezondheidsklachten
- hoofdpijn / migraine
- levensloopbegeleiding
- zingeving

 

NU BESCHIKBAAR!
Schriftelijke online training: Stop de hoofdpijn!

Deze heldere en concrete training kun je zonder begeleiding volgen.  Hierdoor blijven de kosten laag en kun je op jouw moment en geheel in eigen tempo aan de slag.
Maar er zijn veel meer voordelen! Zoals het schrijven over jezelf, over je situatie en je behoefte. Schrijven helpt enorm om dichterbij de kern van je verhaal te komen. Je staat gericht stil bij hoe het echt voor je is, je kiest bewuster voor woorden waardoor er diepgang, rust en overzicht ontstaat.  lees hier verder over hoe schrijven als therapie werkt.

Met behulp van deze training leer je wat je zelf kunt doen om meer rust en ontspanning te ervaren en (veel) minder hoofdpijn. Je bent na deze training weer in staat om jouw balans te herstellen!
Je ontvangt vragen en opdrachten waardoor je meer kennis over en inzichten in je situatie en mogelijkheden krijgt. Daarnaast krijg je oefeningen om heel snel effect te merken.
Stop de hoofdpijn!
Wil jij dat ook? Stuur dan nu een bericht klik hier
met de tekst: "Stop de hoofdpijn!"

Waarom online begeleiding?

Begeleiding via internet is de laatste jaren enorm in populariteit toegenomen. Onderzoek wijst ook uit dat het even effectief kan zijn als reguliere begeleiding en door de lage drempel kan het bij vroegtijdig ingrijpen veel tijd, leed en kosten besparen. Bij Aandacht, praktijk voor levenskunst wordt online begeleiding aangeboden via e-learning en e-mail. Deze vorm van hulpverlening kent veel voordelen.
Bent u werkgever? klik dan hier

Toegankelijk
Via het internet is begeleiding voor vrijwel iedereen toegankelijk geworden. Voor wie aan huis is gebonden, niet naar een hulpverlener toe wil of veel waarde hecht aan privacy.

Veel mensen ervaren een afspraak in de agenda als een extra druk en belasting. Dit kan zelfs herstel of re-integratie in de weg staan. Met online begeleiding kun je op elk gewenst moment contact opnemen. Of werken aan opdrachten wanneer het jou uitkomt.

Snel
Omdat je in je eigen vertrouwde omgeving bent en het beste moment voor jezelf kunt uitkiezen is het rendement van je inzet hoog. Er gaat geen kostbare tijd verloren (aan bijvoorbeeld reizen, wachten of omdat je je dag niet hebt) en zo kun je relatief snel tot de kern van de problematiek en de oplossing komen.

Effectief
Bij reguliere begeleiding gaat veel informatie weer verloren. Je onthoudt slechts een klein deel van waarover gesproken is.  Opschrijven wat er in je opkomt, schriftelijk een antwoord krijgen, teruglezen en aanvullen wat je nog te binnen schiet. Dat kan allemaal met online begeleiding. Het schrijven zelf werkt therapeutisch maar ook het (terug)lezen heeft een positief effect op de behandeling. Bewaar daarom alle correspondentie en lees het regelmatig weer door.

Voordelig
De kosten voor online begeleiding liggen duidelijk lager dan bij reguliere begeleiding. En je hoeft ook geen reiskosten te maken. De therapie zelf kost ook minder tijd omdat je heel effectief met jouw tijd om kunt gaan. Door dit alles wordt psychologische zorg voor veel mensen bereikbaar.

De online-begeleiding van Aandacht, praktijk voor levenskunst kan in veel gevallen (deels) worden vergoed. Lees verder over vergoedingen

Kortom: online begeleiding werkt krachtig, is flexibel en snel
- Er zijn meer en betere contactmomenten mogelijk dan bij reguliere begeleiding
- Het is laagdrempelig. Je bepaalt zelf waar, wanneer en hoe lang je aan je opdrachten werkt.
- Door te schrijven kom je sneller tot de kern. Je kunt je gedachten en emoties beter ordenen. Je kunt alles vanuit verschillende kanten belichten waardoor je het weer terug kunt plaatsen in de context. Je onthoudt alles beter doordat je het later nog eens kunt nalezen.

Hoe werkt online begeleiding

- Het uitwisselen van informatie vindt schriftelijk plaats in een beveiligde omgeving.
- Nadat je je inloggegevens hebt ontvangen kun je op elk gewenst moment schriftelijk contact opnemen. Je maakt opdrachten, doet oefeningen, reflecteert, geeft antwoorden op vragen. Je ontvangt antwoord, feedback en ondersteuning. Er is een intensieve interactie via email.
- De frequentie van het contact hangt af van de afspraken die we hierover hebben gemaakt. In vergelijking met face-to-face begeleiding ligt de frequentie hoger. Er is in principe elke week online contact.
- Een online begeleidingstraject is kortdurend, krachtig en doelgericht.
- Online begeleiding is laagdrempelig. Jij bepaalt waar, wanneer, hoe vaak en hoe lang je wilt werken aan de opdrachten.

Is deze online begeleiding iets voor jou?

Wat zou jij graag willen veranderen of bereiken? In de meeste situaties is online begeleiding een hele geschikte manier om met jouw wensen en doelen aan de slag te gaan.
Een online begeleidingstraject kan jou helpen om je situatie helder te krijgen, weer in balans te komen, je gezondheid te verbeteren, je energieker en vitaler te voelen. We bespreken vooraf jouw doel(en) van het traject en hoe je die met een online begeleidingstraject kunt gaan bereiken.

Wat kost online begeleiding?

Een traject bestaat uit meerdere sessies. Elke sessie kan iets anders inhouden zoals:
- interactieve e-learning
- reflectie of schrijfopdrachten
- doelgerichte praktijkopdrachten
- oefeningen
- schriftelijke dialoog
- videobellen

De kosten van online begeleiding zijn afhankelijk van de afspraken die we samen maken over de vorm, inhoud en duur.

Voor meer informatie over de mogelijkheden voor medewerkers, teams en organisatie ga je naar de website GB-ziektepreventie. klik hier.

Aanmelden voor particulieren:

Schrijf hier je toelichting en geef aan in welke week je graag wilt starten.

Ik neem zo spoedig mogelijk contact met je op.