Praten over hoofdpijn.
Mensen met hoofdpijn ervaren regelmatig onbegrip wanneer anderen niet goed op de hoogte zijn van hun klachten. Toch vertellen velen het niet aan iedereen in hun omgeving. Praten over hoofdpijn, open en eerlijk zijn, is namelijk hartstikke lastig.
De directe familie is meestal wel op de hoogte maar vrienden en kennissen zijn al minder bekend met de klacht. En bij collega’s is dit zo mogelijk nog minder.
Negatieve ervaring
De belangrijkste reden om niet te praten over hoofdpijn is de angst voor de reactie van de ander. Dit komt door de wisselende, onvoorspelbare of negatieve reacties die mensen in het verleden hebben ervaren. Dit belemmert om een nieuwe situatie onbevangen en realistisch te beoordelen.
Er wel over praten
Het loont echter er wel met je omgeving over te praten. Alleen dan kan er iets voor je veranderen. Neem je verantwoordelijkheid en doe een boekje open over hoe het met je gesteld is, over wat je wel en wat je niet kan. Vraag begrip door je verhaal en je ervaringen te delen. Vertel hoe de klachten kunnen variëren want juist omdat het leven met hoofdpijn iedere dag anders kan zijn is het voor de omgeving zo lastig om het te begrijpen.
Spanningen op het werk voorkómen
Door te praten over hoofdpijn en te vertellen over jouw hoofdpijnaanvallen kunnen spanningen tussen jou en je collega’s worden voorkomen. Misschien moeten ze plotseling taken van je overnemen omdat je door een migraineaanval uitvalt. Of misschien merken ze dat je voor de aanval onrustig of ongeconcentreerd bent, waardoor je meer fouten maakt dan anders.
Het is begrijpelijk dat ze dit vervelend vinden, vooral als ze niet begrijpen wat er precies met jou aan de hand is. Terwijl er meestal niets aan jou te zien is, kun je opeens niet meer werken. Vervolgens ben je enkele uren of dagen niet in staat om te werken en daarna weer zo gezond als een vis. Van de ‘buitenkant’ kan hoofdpijn dus moeilijk te begrijpen zijn.
Jij kunt zelf veel doen om spanningen te voorkómen. Zorg er in elk geval voor dat de directe collega’s weten wat er aan de hand is. Eventueel kun je informatie laten lezen of een folder van de Nederlandse Vereniging van Hoofdpijnpatiënten voor hen meenemen (www.hoofdpijnnet.nl).
Vertel ze over de hoofdpijnaanvallen en leg uit hoe je hiermee omgaat. Maak duidelijk dat je niets aan de aanvallen kunt doen: ze zijn een gegeven, waarmee je zo goed mogelijk probeert om te gaan. Vertel ook wat je wel doet om ervoor te zorgen dat het werk zo min mogelijk onder de aanvallen te lijden heeft.
Op deze manier kweek je meer begrip bij collega’s. Er zullen dan minder snel irritaties ontstaan en zij zullen eerder bereid zijn taken van je over te nemen.
Praat over hoofdpijn. Wees open en eerlijk. Jouw verhaal levert je niet alleen erkenning op, maar je steunt er ook alle anderen mee. Succes!
Binnenkort start er in mijn praktijk in Zwolle een inspiratiegroep voor mensen met hoofdpijn.
De groep (6-8 personen) komt 1 keer per maand bijeen en er zal steeds (onder leiding) over verschillende onderwerpen gesproken worden. Maar ook persoonlijke verhalen en ervaringen kunnen worden gedeeld. Heb je belangstelling? Meld je dan hier aan voor meer informatie.