Spierspanningshoofdpijn symptomen zijn niet voor iedereen hetzelfde.
De een heeft vooral veel hoofdpijn rechts voor, de ander voelt een zware hoofdpijn vanuit de nek of aan het achterhoofd. En de een heeft misschien maar één of twee keer per maand spanningshoofdpijn terwijl jij misschien wel dagelijks last hebt van een drukkend gevoel om je hoofd! Hoofdpijn is voor iedereen anders.
Wil jij snel verlost worden van je spierspanningshoofdpijn? Ik ben hoofdpijnexpert en help je van jouw klachten af.
Kies voor de complete training Minder Hoofdpijn, meer plezier en je voelt je snel weer beter!
Je kunt ook bij mij terecht voor het re-integratieplan “Werkfit maken” van het UWV. Graag bij aanmelding aangeven dat je interesse hebt in dit traject. lees hier meer over het Werkfit traject UWV.
Hoofdpijn kan dus voor iedereen anders zijn, toch zijn er vaak ook wel overeenkomsten te vinden.
Hieronder vind je een overzicht van de meest voorkomende symptomen die kunnen passen bij spanningshoofdpijn:
- Drukkende/klemmende pijn om het hoofd
- Zware hoofdpijn achterhoofd
- Hoofdpijn links achter
- Hoofdpijn rechts achter
- Pijn aan weerszijden van het hoofd
- De pijn wordt niet erger bij lichamelijke inspanning
- De hoofdpijn is in de loop van de tijd erger geworden
- De pijn straalt vanuit de nek naar het hoofd
- Schouders zijn stijf of pijnlijk
- Misselijkheid
- Gevoeligheid voor harde geluiden of fel licht
- Somberheid en machteloosheid, vooral bij chronische hoofdpijn*
* We noemen het ‘chronische hoofdpijn’ als je meer dan 15 dagen per maand last hebt van hoofdpijn. Lees hier verder over het ontstaan van chronische hoofdpijn.
Met de individuele online training “Minder hoofdpijn, meer plezier” vind je snel de oorzaak van jouw hoofdpijn én ontdek je wat je er tegen kunt doen!
Spierspanningshoofdpijn symptomen, oorzaken en oplossingen
Spierspanningshoofdpijn, of kort gezegd spanningshoofdpijn, is een verzamelnaam voor allerlei soorten hoofdpijn. Maar de naam is verwarrend. Je zou denken dat (spier)spanningshoofdpijn ontstaat door spierspanning of door stress. Maar dat hoeft niet het geval te zijn.
Waarom mensen spierspanningshoofdpijn krijgen is niet bekend. Wel is duidelijk dat er vaak meerdere factoren meespelen. Bovendien komt spierspanningshoofdpijn vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Een verklaring zou kunnen zijn dat hormonen een rol spelen. Maar ook het verschil in lichaamsbouw of houding tussen mannen en vrouwen wordt genoemd als mogelijke factor.
Sommige mensen herkennen wel dat stress of spanning verband houdt met het ontstaan van spierspanningshoofdpijn symptomen. Kies dan voor de training “Minder stress, meer energie“.
Maar onderschat ook lichamelijke factoren niet, bijvoorbeeld inspanning. Sommige mensen krijgen tijdens of na het sporten hoofdpijn. Of na het doen van inspannend lichamelijk werk, zoals het verplaatsen van zware dozen of het omspitten van de tuin. Of als je verkeerd zit, of een verkeerde sta-houding hebt, kan dat ook bijdragen aan het ontstaan van pijn, ook in je hoofd. Verkeerde voeding of te weinig vocht kunnen eveneens spierspanningshoofdpijn symptomen uitlokken. Een andere mogelijke factor kan zijn dat je erg geconcentreerd werkt. Het is bekend dat intensieve geestelijke inspanning een rol kan spelen. Vermoeidheid is ook een bekende factor. Als je te weinig energie hebt, kan hoofdpijn ontstaan. Dan is de training “Vitaliteit en veerkracht” iets voor jou!
En wat dacht je van sociale of psychische problemen? Mensen die bijvoorbeeld weinig steun van hun omgeving krijgen, of weinig zelfvertrouwen hebben, kunnen hoofdpijnklachten ontwikkelen. Misschien is dan onze online training “Zelfverzekerder worden” iets voor jou.
Conflicten, zorgen over bijvoorbeeld financiën, juridische of medische zaken en grote life events zijn ten slotte ook potentiële boosdoeners. Je weer vrij, ontspannen en gelukkig voelen is dan heel belangrijk om je hoofdpijn de baas te worden. Kies dan voor onze training “Maak van je leven een kunstwerk” of “Zin geven aan het leven“. Ons aanbod is breed, voor elke situatie en hulpvraag is een oplossing. Tijdens de intake onderzoeken we welke training het meest geschikt is voor jou.
Samengevat zijn er dus heel veel mogelijke factoren die meespelen in het ontstaan van spierspanningshoofdpijn. Afhankelijk van de oorzaak is er een oplossing. Maar wat kan je er nu zelf tegen doen?
Spierspanningshoofdpijn: hoe kom je er vanaf?
“Heb je hoofdpijn? Neem dan een aspirientje”. Klink als een logisch advies, toch?
Toch niet! Het Nederlands Huisartsen Genootschap adviseert tegen het overmatig gebruik van pijnstillers. De reden is even eenvoudig als confronterend: als je te vaak pijnstillers inneemt, dan kan je daar juist hoofdpijn van krijgen! Als je eenmaal in deze vicieuze cirkel zit, is het moeilijk om er weer uit te komen.
Wat je beter kunt doen, is je verdiepen in de factoren die (indirect) bijdragen aan jouw hoofdpijn. Wat speelt er in jouw leven dat je hoofdpijn bezorgt? Door je op deze zaken te richten, pak je de behandeling van je hoofdpijn structureel en in de basis aan.
Omdat zowel de verschijnselen als de factoren per persoon verschillen, is het belangrijk om goed te kijken naar jouw specifieke situatie. Als je weet welke factoren (indirect) van invloed zijn op je hoofdpijn, dan is het vinden van een oplossing niet meer zo lastig.
Voorbeelden van behandelingen (zonder medicijnen) voor spierspanningshoofdpijn:
- Coaching of counseling
- Verschillende relaxatietechnieken
- Leefstijlveranderingen
- Fysiotherapie of bewegingstherapie
- Cognitieve gedragstherapie
- Mindfulness
Maar ook eenvoudige tips, zoals het maken van een wandeling in de natuur, kunnen bijdragen aan het verminderen van je hoofdpijn.
Mijn aanpak bij spierspanningshoofdpijn
Mijn aanpak begint met een intakegesprek; we maken kennis en leggen bijzonderheden vast.
Daarna volgt een grondige analyse. Ik maak samen met jou een analyse van de klacht, van jou en van je situatie. Tijdens de analysefase krijg je kennis en inzicht in wat er precies aan de hand is en in de factoren die (vaak indirect) van invloed zijn op jouw hoofdpijn. Ook ontdek je zo jouw kansen en mogelijkheden!
Nadat we de analysefase hebben afgerond, gaan we een plan opstellen. Hierin staat wat je gaat doen. Daarna ga je in je dagelijkse praktijk oefenen.
Tijdens onze sessies begeleid ik je in het bereiken van je doelen, evalueren we het plan en stellen het indien nodig bij.
Ik heb veel ervaring met het begeleiden van mensen met (chronische) hoofdpijn.
Mijn cliënten waarderen mijn begeleiding gemiddeld met een 8.8
Hieronder lees je een greep uit de reacties die ik gekregen heb:
- “Ik voel me fitter, energieker en een blijer mens.”
- “Ik ben niet meer machteloos, ik kan nu zelf iets tegen de hoofdpijn doen. Deze mogelijkheden neemt niemand me meer af!”
Lees meer reacties van mijn cliënten op het aanpakken van hun spierspanningshoofdpijn
Download nu het gratis het e-book ‘Wat zie ik over het hoofd?’
Wil jij ook weten wat je over het hoofd ziet? Waarom je altijd maar hoofdpijn hebt en de klachten steeds hinderlijker worden? Meld je aan voor de nieuwsbrief (gemiddeld 4 keer per jaar) en download direct dit gratis boekje. Het kost je echt niks en je zit verder nergens aan vast. Je kunt wel meteen zelf aan de slag om je hoofdpijn te verminderen! Klik hier.
Spierspanningshoofdpijn: wil jij er ook helemaal van af?
Ik ben hoofdpijnexpert en heb al veel mensen zoals jij geholpen. Gun jezelf een leven zonder hoofdpijn en met veel energie en plezier. Het kan echt! Meld je nu snel aan voor jouw training Minder hoofdpijn, meer plezier.
Dan voel jij je binnenkort al een heel stuk beter!
Of vul hieronder je gegevens in. Ik neem dan binnen 3 werkdagen contact met je op.