Hoe herken je een hoofdpijnpatiënt?
Er wordt wel beweerd dat een hoofdpijnpatiënt te herkennen is aan een bepaald karakter en aan typische kenmerken zoals:
- pessimistisch
- binnenvetter
- weinig stressbestendig
- perfectionistisch
- depressief
- neurotisch
Er bestaat echter geen wetenschappelijk bewijs voor het oorzakelijke verband tussen persoonskenmerken en het hebben van hoofdpijn.
Wel kun je je voorstellen dat er een bepaald verband kan bestaan. Niet alleen tussen persoonskenmerken en het ontstaan van hoofdpijn maar ook met de reactie op de hoofdpijn. Ter illustratie:
Iemand met chronische hoofdpijn zal zijn leven aanpassen in de hoop op die manier de hoofdpijn te kunnen voorkomen (neurotisch). Je kunt van chronische hoofdpijn sombere gevoelens krijgen (pessimistisch / depressief) en sneller overbelast raken (weinig stressbestendig).
Een hoofdpijnpatiënt herkent deze reacties. Maar wat mensen daarnaast aangeven, als gevolg van hun leven met hoofdpijn, zijn gevoelens van eenzaamheid.
Hoofdpijn kun je namelijk niet aan de buitenkant zien (of je ziet de mensen niet wanneer zij zulke hoofdpijnen hebben) en de ernst is gewoonweg niet aan anderen uit te leggen. Mensen met chronische hoofdpijn willen wel en doen ook steeds hun best maar moeten vaak leuke dingen afzeggen vanwege de hoofdpijn. Op het werk lopen ze hierdoor wellicht een promotie of een leuke klus mis. Lees hier de richtlijn over migraine en werk
Dikwijls wacht een hoofdpijnpatiënt onbegrip van collega’s of ontvangen zij ongevraagd (vaak goed bedoelde) adviezen. Slechts weinig mensen nemen de tijd om in gesprek te gaan en echt te begrijpen hoe het leven voor de hoofdpijnpatiënt is.
Typerend voor een hoofdpijnpatiënt is dat zij vaak in stilte en eenzaamheid lijden.